Sommar och tid för traditioner, festligheter och mingel. Vi på Masesgården vill tipsa om vårt härliga recept på vegetarisk sill som passar fint till alla sommarens bufféer.
Auberginesill
4 personer
2 aubergine
1 tsk salt
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 morot
1 lök
Gör så här:
Skala auberginerna och skär i 1 cm breda skivor.
Lägg i ett durkslag och strö över saltet, låt vätska av i ca 1 timme.
Koka under tiden inläggningslagen.
Skala och skiva moroten och löken.
Blanda allt i en kastrull och låt koka upp.
Låt svalna.
Skär auberginen i lagom ”sill”bitar.
Lägg auberginbitarna i en bunke och häll över lagen.
Lägg något över som pressar ner så lagen täcker allt.
Låt stå kallt ca 2 dygn.
Här följer tre förlag på smaksättning.
1. Örtsill
2 dl fint hackade örter, t ex dill, persilja, salvia.
2 dl crème fraiche eller fet yoghurt 10%.
Salt och svartpeppar.
Gör så här:
Blanda samman allt och blanda med de färdiginlagda auberginebitarna.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Låt stå och dra minst 1 timme före servering.
2. Pepparrotssill
2 dl crème fraishe eller fet yoghurt 10%.
2 msk färskriven pepparrot.
1 citron.
0,5 dl finhackad dill.
Salt och svartpeppar.
Gör så här:
Riv skalet och pressa saften från halva citronen.
Blanda samman allt och blanda i de färdiginlagda auberginebitarna.
Smaka av med salt och svartpeppar.
3. Vitlökssill
2 dl crème fraishe eller fet yoghurt 10%.
2 vitlöksklyftor.
0,5 dl hackad gräslök.
Salt och svartpeppar.
Gör så här:
Skala och pressa vitlöken och blanda med crème fraishe/yoghurt.
Blanda ner gräslök och de färdiginlagda auberginbitarna.
Smaka av med salt och peppar.
Lycka till!